Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stanovy spolku Výletníci Moravský Krumlov, z.s.

9. 12. 2013

 

Ke stažení: Stanovy Výletníci Moravský Krumlov, z.s. ke stažení

 

Stanovy spolku Výletníci Moravský Krumlov, z.s.

úplné znění ke dni 22. září 2015

A.

ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

I.

Název, sídlo a vznik spolku

1.     Název spolku :  Výletníci Moravský Krumlov, z.s.

2.     Sídlo spolku : Moravský Krumlov, Klášterní nám. 143, PSČ 672 01

3.     IČO spolku :               023 76 113

4.     Datum vzniku spolku: 27. 11. 2013

5.  Spolek je zapsán: ve spolkovém rejstříku vedeném Krajským soudem v Brně,  oddíl L, vložka 17929

 

II.

Právní postavení spolku

1.  Spolek je samosprávnou, dobrovolnou a nepolitickou organizací sdružující fyzické osoby na základě společných zájmů členů, za účelem zajišťování volnočasových, kulturních a společenských potřeb občanů.

2.   Sídlo spolku je určeno rozhodnutím valné hromady. O změně sídla může rozhodnout valná hromada.             

3.   Spolek je právnickou osobou způsobilou k právnímu jednání.

4.  Vnitřní organizace spolku, práva a povinnosti členů i volených orgánů spolku se řídí těmito stanovami, které jsou uloženy ve svém úplném znění v sídle spolku. Právní úprava spolku, pokud tyto stanovy nestanoví jinak, je obsažena v ust. § 214 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník.

 

III.

Poslání a cíle spolku

1.  Hlavním posláním a cílem a tedy činností spolku je využívání volného času členů i nečlenů spolku formou turistických, rekreačních a kulturních akcí, pořádaných spolkem.

2.  Spolek usiluje o aktivní působení v zajišťování volnočasových aktivit v průběhu roku pořádáním sportovně rekreačních a poznávacích výletů.

 

B.

ČLENSTVÍ   

I.

Členství, jeho vznik a zánik

1.  Členství ve spolku je dobrovolné a není na něj právní nárok. Z členství vyplývají pro člena nejen práva ale i povinnosti.

2.  Členem spolku se může stát každá fyzická osoba starší 18-ti let, bez rozdílu pohlaví, vyznání, politického a sociálního  zařazení, národnosti, rasy a státní příslušnosti. Členství se váže na osobu člena, je nepřevoditelné na jinou osobu a nepřechází na jejího právního nástupce.

3.  Uchazeč o členství podává písemnou přihlášku, kterou projeví aktivní zájem o členství ve spolku a podáním členské přihlášky do spolku se zaváže dodržovat stanovy spolku a současně  podpisem na přihlášce vyslovuje souhlas se zpracováním a uchováním jeho osobních údajů pro potřeby spolku. Údaje o členech spolku mohou být zpřístupněny orgánům státní správy a územních samospráv, a to zejména v souvislosti s žádostmi o poskytnutí dotací či jiných příspěvků ze státního nebo jiného veřejného rozpočtu. Každý zájemce o členství ve spolku podáním přihlášky souhlasí s tím, aby byly údaje o jeho osobě tímto způsobem zpřístupněny.

4.  Členství ve spolku vzniká dnem rozhodnutí výboru spolku o přijetí za člena na základě hlasování výboru.  Pro přijetí uchazeče za člena spolku je potřeba souhlasu prosté většiny členů výboru. Sdělení o přijetí za člena spolku se oznamuje písemně (poštou nebo e-mailem).

5.  Výbor spolku vede seznam členů. Do seznamu členů se zapisuje jméno a příjmení člena, jeho bydliště, datum narození, telefonický a e-mailový kontakt. Do seznamu se bez zbytečného odkladu vyznačí všechny změny evidovaných skutečností. Seznam členů spolek uveřejňuje pouze v rozsahu, ve kterém k tomu dal každý člen svůj souhlas. 

6.  Členství ve spolku zaniká :

   a) vystoupením člena – zánik nastává okamžikem doručení písemného oznámení o vystoupení výboru spolku

      b) vyloučením člena pro závažné porušení povinností vyplývajících z členství, pokud člen v přiměřené lhůtě nesjednal nápravu, určenou ve výzvě spolku. Výzva se nevyžaduje, nelze-li  porušení povinnosti odčinit nebo způsobilo-li spolku zvlášť závažnou újmu.  O vyloučení člena rozhoduje nadpoloviční většinou přítomných členská schůze. 

      c) nezaplacením členského příspěvku ani v přiměřené lhůtě, která nesmí být kratší méně než 30 dnů, určené spolkem dodatečně ve výzvě k zaplacení, ačkoliv byl člen na tento následek nezaplacení ve výzvě upozorněn

      d) zánikem spolku

      e) smrtí člena

7.  Vedle aktivních členů se mohou stát fyzické osoby čestným členem spolku. Čestným členem spolku může být zvolen každý, kdo projeví zájem o spolupráci se spolkem, koná v souladu se stanovami a finančně nebo věcnými dary se pravidelně nebo jednorázově podílí na hospodaření spolku. Čestný člen nemá žádná práva a povinnosti vyjma těch, které mu stanovy výslovně přiznávají. Čestné členství může být přiznané členskou schůzí na základě návrhu výboru spolku a je platné 1 rok od data přiznání. Čestný člen má právo účastnit se akcí pořádaných spolkem. Nemá však volební a hlasovací právo, nemůže být volen do orgánů spolku. 

 

II.

Práva a povinnosti členů

1.  Všichni členové spolku mají tato práva:

     a) účastnit se členské schůze

    b) podílet se na činnosti spolku a tím i využívat zvýhodnění z toho plynoucí

     c) volit orgány a být volen do orgánů spolku od 18-ti let

   d) obracet se na orgány spolku s podněty, návrhy, stížnostmi a dotazy s právem jejich vyřízení

   e) zúčastnit se podle svých zájmů, schopností a možností akcí pořádaných spolkem

     f) být informováni o činnosti spolku a jednáních orgánů spolku

          

2.  Všichni členové spolku mají tyto povinnosti:

     a) dodržovat stanovy spolku a plnit rozhodnutí přijímané jeho orgány

     b) aktivně se podílet na plnění cílů spolku

     c) svědomitě vykonávat funkce v orgánech spolku

     d) platit členské příspěvky ve výši a  v termínech splatnosti schválené členskou schůzí

     e) jednat tak, aby nebyly poškozovány zájmy a dobré jméno spolku

 

3.  Členská práva a povinnosti jsou nedělitelná a nezcizitelná. Převod členství nebo členských práv a povinností není možný.

 

C.

ORGÁNY SPOLKU

Orgány spolku jsou :     

  • členská schůze

  • výbor

  • předseda

  • místopředseda

 

I.

Členská schůze spolku

1.  Členská schůze spolku je nejvyšším orgánem spolku.

2.  Členskou schůzi svolává výbor dle potřeby nejméně jednou za rok. Oznámení o konání zasedání členské schůze zasílá výbor spolku elektronickou poštou na kontaktní adresu, kterou uvedl člen v přihlášce případně formou SMS zprávy, a to nejpozději 10 dnů před konáním členské schůze. Oznámení o konání zasedání členské schůze je též vyvěšeno na internetových stránkách spolku. Součástí oznámení je i návrh programu zasedání členské schůze.

3.  Členská schůze musí být svolána tehdy, pokud o to písemně požádá alespoň třetina členů spolku, a to do jednoho měsíce od podání žádosti.

4.  Členská schůze spolku je usnášeníschopná, účastní-li se jejího zasedání alespoň polovina všech členů spolku. Členská schůze rozhoduje nadpoloviční většinou přítomných členů spolku, pokud stanovy neučí jinak. Nesejde-li se členská schůze v usnášeníschopném počtu, rozhodne o termínu náhradní členské schůze výbor spolku.  Náhradní členská schůze musí být svolána do jednoho měsíce. Náhradní členská schůze je usnášeníschopná bez ohledu na počet přítomných členů. Na náhradním zasedání může členská schůze jednat jen o záležitostech zařazených na pořad předchozího zasedání.

5.  Členská schůze rozhoduje na základě hlasování. Při hlasování má každý člen spolku jeden hlas a hlasy jsou si rovné.

6.  Zasedání členské schůze je veřejné. Členské schůze se členové účastní osobně nebo v zastoupení na základě plné moci. Zasedání členské schůze se mohou účastnit i nečlenové a pozvaní hosté bez práva hlasovat.

7.  Do působnosti členské schůze patří zejména :

        a) rozhodovat o stanovách spolku, a jejich změně

        b) rozhodovat o počtu členů výboru spolku

        c) volit a odvolávat členy výboru spolku

        d) rozhodovat o odvolání vyloučeného člena

        e) schvalovat rozpočet, zprávu o činnosti, zprávu o hospodaření za minulé období

        f) rozhodovat o základních otázkách koncepce rozvoje spolku, o účelu a činnosti spolku

        g) rozhodovat o prodeji movitého a nemovitého majetku spolu

        h) rozhodovat o zániku spolku

        i) rozhodovat o výši a způsobu placení členských příspěvků

        j) schvalovat směrnice vydané výborem

        i) udělovat čestné členství

8.  Rozhodnutí o změně stanov spolku a jeho zániku (likvidaci) je přijato, jestliže pro něj hlasují alespoň dvě třetiny všech členů.

9.  O průběhu členské schůze se pořizuje zápis, který musí obsahovat : datum a místo konání, přijatá usnesení, výsledky hlasování, nepřijaté námitky členů, kteří požádali o jejich zaprotokolování a listinu přítomných členů. Každý člen má právo vyžádat si zápis k nahlédnutí.

 

 

II.

Výbor spolku

1.  Výbor spolku je výkonným orgánem spolku. Plní usnesení členské schůze, řídí činnost spolku mezi zasedáními členské schůze a rozhoduje o všech záležitostech, které nejsou  stanovami vyhrazeny jinému orgánu. Za svou činnost odpovídá členské schůzi.

2.  Výbor spolku má nejméně tři členy. O změně počtu členů výboru rozhoduje členská schůze. Počet členů výboru musí být vždy lichý. Do výboru spolku může být volen jen člen spolku, starší 18-ti let, bezúhonný a svéprávný. Funkční období člena výboru spolku je 5 let. Člen výboru může být volen opětovně. Pokud počet členů výboru klesne pod tři, plní funkce výboru do jeho doplnění předseda, který je povinen svolat do měsíce členskou schůzi, na které budou zvoleni chybějící členové výboru.

3.  Členství ve výboru zaniká :

        a) uplynutím funkčního období

        b) odvoláním z funkce členskou schůzí

        c) vzdáním se funkce

        d) zánikem spolku

        e) smrtí člena

4.  Výbor ze svého středu volí a odvolává předsedu a místopředsedu.

5.  Výbor se schází dle potřeby. Schůzi výboru může svolat kterýkoliv její člen. Jednání výboru organizuje a řídí předseda nebo jiný člen výboru pověřený předsedou. Výbor je usnášeníschopný, je-li na schůzi výboru přítomna alespoň nadpoloviční většina všech členů výboru. Výbor rozhoduje nadpoloviční většinou hlasů přítomných členů, v případě rovnosti hlasů rozhoduje hlas předsedy. Schůze výboru spolku je volně přístupná členům spolku.

6.  Do působnosti výboru patří zejména :

        a) naplňovat cíle a poslání spolku

        b) požádá-li o to člen spolku,  je povinen projednat na nejbližší schůzi jím předloženou věc

        c) rozhodovat o přijetí uchazeče za člena spolku a navrhovat vyloučení členů spolku

        d) hospodařit s majetkem spolku

        e) navrhovat členské schůzi výši členských příspěvků

        f) svolávat členskou schůzi a stanovovat její předběžný program

        g) pečovat o informovanost členů spolku

        h) činit další úkony upravené těmito stanovami

        i) sestavovat roční plán akcí

        j) předkládat členské schůzi ke schválení zprávu o činnosti spolku, zprávu o hospodaření

       k) navrhovat a předkládat členské schůzi rozpočet spolku na každý rok

        l) navrhovat kandidáty na udělení čestného členství spolku

7.  Výbor dále vydává a upravuje směrnice nutné k zajištění chodu a organizace akcí pořádaných spolkem. Vydané směrnice podrobně popisují financování akcí, odpovědnost, povinnosti a práva organizátora akce. Směrnice výbor předkládá ke schválení na nejbližší členské schůzi

 

 

III.

Předseda, místopředseda

1.  Předseda spolku je statutárním orgánem spolku.

2.  Předseda spolku jedná a podepisuje jménem spolku navenek, ve všech věcech.

3.  Předseda spolku dále pečuje o zabezpečení řádného chodu spolku po organizačně správní stránce. Organizuje a řídí jednání a práci výboru. Řídí schůze výboru a navrhuje program jednání.

4.  Předseda spolku je volen výborem spolku na dobu 5-ti let a za výkon své funkce odpovídá výboru.

5.  V případě, že předseda není schopen dočasně vykonávat svou funkci, přebírá jeho pravomoci místopředseda. Funkci odstoupivšího předsedy výboru spolku vykonává do zvolení nového předsedy, místopředseda nebo jiný člen výboru pověřený k tomu výborem.

6.  Místopředseda spolku je volen výborem spolku na dobu 5-ti let a za výkon své funkce odpovídá výboru.

 

D.

HOSPODAŘENÍ SPOLKU

I.

Zásady hospodaření

1.  Spolek je neziskovou organizací.

2.  Příjmy spolku jsou tvořeny :

        a) členskými příspěvky

        b) dary, dotacemi a granty od fyzických nebo právnických osob

        c) výnosy majetku

3.  S prostředky spolku se hospodaří na základě rozpočtu, který schvaluje členská schůze.  Uvedené prostředky spolku jsou používány na krytí společných akcí spolu, administrativně-správních výdajů orgánů spolku, získání majetku spolku.

4.  Spolek může uzavřít smlouvu o spolupráci s právnickou nebo fyzickou osobou, potřebnou k zajištění svých aktivit.

5. Finančními prostředky mohou disponovat předseda nebo místopředseda výboru spolku nebo jiný předsedou písemně pověřený člen výboru nebo člen spolku.

6.  Výbor spolku každoročně předkládá členské schůzi zprávu o hospodaření a účetní závěrku ke schválení. Přebytek nebo schodek z hospodaření spolku se každoročně vypořádá podle rozhodnutí výboru. Způsob vypořádání je součástí zprávy o hospodaření.

 

 

E.

ZÁNIK SPOLKU

I.

Zánik spolku

1.  Spolek zaniká :

        a) rozhodnutím členské schůze (likvidací nebo sloučením s jiným spolkem)

        b) rozhodnutím příslušného orgánu veřejné moci

2.  O zániku spolku rozhoduje členská schůze. Pro přijetí rozhodnutí se vyžaduje alespoň dvoutřetinový souhlas všech členů spolku.

3.  Členská schůze současně s rozhodnutím o zániku spolku jmenuje likvidátora, který je povinen vypořádat veškeré závazky a pohledávky spolku a provede majetkové vypořádání podle zásad stanovených členskou schůzí.

4.  Případný čistý výtěžek z likvidace majetku spolku bude rozdělen poměrnou částí mezi členy spolku, nerozhodne-li členská schůze jinak.

5.  Při zániku spolku z rozhodnutí orgánu veřejné moci, provede majetkové vypořádání likvidátor určený příslušným státním orgánem,  který  je  oprávněn  rozhodnout o  jeho  rozpuštění.

 

 

F.

ZÁVĚREČNÁ USTANOVENÍ

I.

Závěrečná ustanovení

1.  Záležitosti neupravené těmito stanovami se řídí obecně platnými právními předpisy, především z. č. 89/2012 Sb., občanským zákoníkem.

2.  Stanovy nabývají platnosti a účinnosti dnem schválení členskou schůzí spolku, tj. dnem 22.9.2015, kdy se také přizpůsobily právní úpravě spolků podle občanského zákoníku ve znění účinném ode dne 1. 1. 2014

3.  Stanovy budou uloženy v úplném znění ve spolkovém rejstříku vedeném u Krajského soudu v Brně a dále v sídle spolku.

 

 

 

v Moravském Krumlově, dne :  22. 9.2015